Brušenje kamnite površine

Obstajajo številni postopki, ki se jih lahko poslužimo, da bi uspešno rešili katerega izmed številnih problemov, ki so povezani z naravnim kamnom. Slednje opisujemo spodaj.

 

Diamantno abrazivno brušenje

To je preces, ko so tla obrušena s teško rotacijsko napravo, ki ima nameščena diamantna brusila. Diamanti so uporabljeni zaradi njihove izjemne trdote, saj po Mohsovi lestvici dosegajo trdoto 10, kar jih umešča v sam vrh trdote poznanih materialov.

 

Popravljanje neravne podlage

Na točkah, kjer se posamezne plošče dotikajo, se ob injekcijski masi lahko pojavijo manjši odmiki med posameznimi ploščami. Če s svojo roko potegnete po liniji mase, boste lahko občutili določeno neravnost med ploščama. Včasih se lahko zgodi, da je določena plošča nekaj milimetrov višja od sosednje plošče, kar je lahko moteče. Tudi tovrstne probleme je mogoče rešiti z brušenjem. V prvem koraku moramo diamantno obrusiti površino, da uravnamo neravnovesje ob linijah. To dosežemo z uporabo z železom ojačanih diamantnih brusev, ki na zelo grob način zravnajo dele, ki so višji od ostalih in zato kljub ravnosti, kamen v tej fazi ostane izredno grob. V naslednjem koraku se postopek ponovi z nekoliko finejšimi brusi diamantov, ki so vezani s smolo. Nato sledijo novi koraki. Z vsakim novim korakom brušenja uporabljamo finejše bruse, s katerimi izravnavamo tudi praske, ki so v kamnu ostale v predhodnem koraku. Število potrebnih korakov je odvisno od tipa kamna in od tega, kakšen zaključek kamna želi stranka - bolj kot naj bo fin, več korakov bo potrebno.

Neravno položen kamen Neravno položen kamen  

 

 

Postopki brušenja

Postopki brušenja se razlikujejo tudi glede na površino kamna. S klikom na katero izmed kategorij si lahko preberete več o najbogosteje uporabljenih vrstah kamna in postopkih za njihovo obnovo:

- Brušenje marmorja
- Brušenje granita
- Brušenje teraca