Marmor

Marmor: Zgodovina, kompozicija in uporaba

Marmor je kompozicija metamorfiranega apenca, kar pomeni, da je njegov nastanek pogojen z nastankom apnenca, ki se je v zemeljski skorji skozi leta rekristaliziral zaradi vročinskih vplivov in velikega pritiska.
Prvotni minerali karbonata in fosili postanejo groba zrna kalcita in tako dobimo marmor.

Marmor obstaja v številnih barvnih različicah. Barvo določa njegova mineralna kompozicija v času njegovega nastanka. Takrat se tudi določi prisostnost nečistoč, ki bodo prisotne v apnencu v času procesa kristalizacije.

Barve nihajo vse od dobro znanih snežno belih kalcitnih variant, do manj znanih različic, ki vsebujejo hematit, ki mu daje rdečkast pridih. Marmor po Mohsovi lestvici ne spada med trše kamne, saj dosega le trdoto 3 na lestvici. Od ostalih poliranih naravnih kamnov ga lahko ločimo po njegovi izraziti žilavosti ter bogati zrnatosti.

Brušenje marmorja
Če želimo kategorizirati marmor, ga najbolje umestimo med slednje tri kategorije: dolomite, magezij ali kalcit; odvisno od vsebnosti in količine mineralov v kamniti strukturi.

Uporaba:

  • Kiparstvo ter dolbljenje: običajno čisti kalcitni marmor, ki je prozoren
  • Gradbeni kamen, zunanje obloge in talne obloge: običajno barvni bloki ali plošče
  • Abrazivi: zdrobljen ali fino mlet


Restavriranje in vzdrževanje:

Pomembno je, da razumemo, da je vzdrževanje kamnitih površin cikličen proces, da bi lahko pravilo vzdrževali njegovo lepoto in odsevnost, tudi po njegovi namestitvi.

Preventivno vzdrževanje

Polirana marmornata tla se bodo zelo hitro opraskala, v primerjavi z ostalimi kamni, kot je granit. Na primer pesek, ki po Mohsovi lestvici dosega trdoto 7, bo opraskal marmono površino, če se bo hodilo po njem na marmorni površini. Reflektivnost na poliranih marmornih tleh je vzrok naravnih kristalov v kamnu. Če se na marmorni površini pohodijo sedimenti, so vlečeni ali praskani po kamnu, postanejo kristali poškodovani in s tem površnina ni več enaka, izgubljati prične reflektivnost in sijaj. Iz teh razlogov je zelo dober preventiven korak uporaba predpražnikov, tepiha ali drugih pokrival. Priporočljiva je tudi uporaba copat, kadar je kamen položen v notranjih prostorih, saj se pesek nabere tudi na podplatih čevljev.

Upoštevanje zgoranj naštetih ukrepov vam bo v veliko korist pri preprečevanju izgube sijaja, vendar moramo upoštevati še en pomemben faktor - madeže. Marmor je lahko zelo porozen kamen, kadar se pri njegovi obdelavi uporabi postopek brušenja namesto poliranja, zaradi česar je zelo pomembno, da ga pravilno zasčitimo s proti-penetracijskimi sredstvi, že pred samo uporabo.

Običajno Vzdrževanje

Katerikoli kamen potrebuje dobro načrtovanjo vzdrževalno shemo, če ga želimo ohraniti in upočasniti obnovitvene procese, za kar najdlje časa možno.

Dnevno vzdrževanje naj vsebuje suho brisanje, pri čemer uporabimo čisto krpo iz rajona. Občasno uporabimo še blagi detergent za kamen, ki ga zmešamo z vodo in tako očistimo površino. Pomembno pa je tudi, da se detergent ne odlaga na površini, tudi vsakršno morebitno razlitje takoj pobrišemo, da bi preprečili nastanek madežev ali obarvanje. Kemikalije, ki jih v gospodinjstvu uporabljamo za čiščenje ostalih površin in vsebujejo kisline, niso primerne za uporabo na marmorju in ga lahko poškodujejo. Tudi ostanki hrane in pijače, ki vsebujejo kislino, lahko ob stiku z marmorjem, poškodujejo površino, zato jo ob stiku nemudoma očistite.

Profesionalna storitev rednega vzdrževanja bo nujna, če boste želeli ohraniti dober sijaj vašega kamna. Madeži, ki jih sami ne boste mogli očistiti, se s profesionalno storitvijo lahko rešijo.

Restavriranje

V določeni točki, bo vaša marmornata površina zahtevala popolno restavracijo. Vzroki so v morebitno nastalih razpokah, globinskem opraskanju, madežih, poškodbah v strukturi in drugih podobnih vzrokih. Kadar pride do težjih poškodb kamna, se s poliranjem same površine pomanjkljivosti ne da odpraviti, zato uporabimo postopek diamantnega abrazivnega brušenja, poznanega pod imenom diamantno brušenje - ta mora biti uporabljen po vsakem epoksi popravilu. Postopek se zaključi s poliranjem ali ostane le brušen, nato pa se nanese impregnacijsko sredstvo, ki bo podaljšalo njegovo obstojnost v prihodnje.

Z našimi številnimi izkušnjami na področju restavriranja marmornatih površin, vam lahko nudimo tudi strokovni nasvet pred namestitvijo kamna in v primeru problemov pri vzdrževanju.

 

Brušenje kamnitih površin:

Brušenje marmorja Brušenje granita Brušenje teraca
Brušenje marmorja Brušenje granita Brušenje teraca

Kontaktirajte nas preko emaila: info@skosal.com ali na tel. 03/57-18-747 in gsm 041/63-88-61