Teraco

Teraco: Zgodovina, kompozicija in uporaba

 

Teraco je umetno ustvarjena kamnita površina, nastala z uporabo delcev naravnega kamna. Dobimo jo z vstavljanjem kamnitih delcev v cement ali epoksi površino.

Ime teraco prihaja iz italijanske besede "Terrazza", ki pomeni terasa in se nanaša na beneške polagalce mozaika iz 15. stoletja, ki so za polaganje teras, uporabljali delce ostankov marmorja. V prvotnih uporabah so površine ostale grobe, kasneje pa se je ugotovilo, da se lahko z drgnjenjem obnje s kamni, ustvarijo bolj privlačna in gladka tla.

Kozje mleko so uporabili kot površinski zapornik, da bi ohranili kamen in mu dali bolj svetleč izgled. Verjetno je bila prvotna uporaba kamnitih delcev v talne namene že pred 15. stoletjem, tisoče let nazaj, obstajajo pa tudi dokazi, da je bila metoda uporabljena tudi v rimskih časih.

V začetku 20. stojetja so bila teraco tla narejena na kraju samem, pri čemer so uporabljali mešanico 70% kamitih delcev in 30% cementa. Obrobe in druge sekcije so bile med seboj ločene, da so lahko ustvarili bolj kontrasten učinek s številnimi barvami. V zaključni fazi so površino tal zgladili in zaprli z vročim lanenim oljem ali voskom ali mešanico obeh.

Danes je teraco pogosteje uporabljen v obliki tovarniških ploščic, kar olajša namestitev in skrajša čas, ki je bil prej potreben za postopek. Prav tako je uporaba epoksidne smole postala zelo priljubljena za vstavljanje v kamen. S tem ustvarimo bolj trpežno površino, ki je praktično neprepustna, omogoča pestrejši izbor barv in zmanjšuje tveganje za razpoke ali izpadanje posameznih kamnenčkov.

 

Uporaba in atributi: Zakaj je teraco tako priljubljen?

Brušenje teraca

Večina ljudi prepozna teraco tla. Zelo pogosto jih lahko vidimo v trgovskih centrih, bolnišnicah, stanovanjskih blokih, na železniških postajah ter mnogih drugih področjih, ki predvidevajo visoko raven pohodnosti.

 

  • teraco z uporabo epoksi smole je zelo vzdržljiv, veliko bolj kot večina naravnih kamnov
  • omogoča izredno trajnost ter preprosto vzdrževanje in je zelo stroškovno učinkovit v komercialnem okolju
  • teraco je lahko proizveden v številnih verzijah dizajna in barv. To mu daje fleksibilnost za ustarjanje tal, ki prejemajo komplimente iz okolice za njihovo izvirnosti in unikatnost
  • zgrajen je z uporabo naravnega kamna in je zato veliko bolj privlačen kot keramične ploščice

 


Restavracija, popravila in vzdrževanje:

Teraco tla so izredno trpežna, pa vendar se po določenem času pojavi potreba po obsežnih popravilih, da se jih obnovi na raven nekdanje lepote. Luknjice ali jamice, pojav kamnitih odlomkov in snetje posameznih delcev, bodo potrebovali zapolnitev, izguba leska pa bo zahtevala potrebo po diamantnem brušenju in poliranju.

Teraco je površina, ki se lahko odlično obnovi in se ji povrne kombinacija visoko obstojnega in privlačnega videza. Ker vsebuje naravni kamen, najpogosteje marmor, je lahko poliran do visokega sijaja in nato zaščiten s penetracijskim zapornikom, da ga zaščitimo pred madeži in obarvanostjo.

Ko je teraco enkrat v končni meri obnovljen, je njegovo vzdrževanje zelo enostavno, z rednim, tako mokrim, kot suhim čiščenjem, v komercialnih okoljih pa tudi z uporabo parnih čistilcev. Vseeno pa je pomembno, da si zapomnimo, da v teracu obstaja tudi prisotnost kalcita, zaradi česar je dovzetnejši za jedkanje. Iz tega razloga je zelo pomembno, da se razlitja z vsebnostjo kislin obrišejo nemudoma, da bi se izognili problemu jedkanja in izgube sijaja tal.

Če vaša teraco tla izgledajo dolgočasna, poškodovana, ali niso bila zaščitena že več let, ne odlašajte in nas nemudoma kontaktirajte. Nudimo vam brezplačni nasvet, kako rešiti problem in smo s svojimi bogatimi izkušnjami primeren naslov za odpravo kompleksnejših težav.

Brušenje kamnitih površin:

Brušenje marmorja Brušenje granita Brušenje teraca
Brušenje marmorja Brušenje granita Brušenje teraca

Kontaktirajte nas preko emaila: info@skosal.com ali na tel. 03/57-18-747 in gsm 041/63-88-61